Povezanost strukture diplomantov terciarnega izobraževanja z gospodarsko razvitostjo - analiza evropskih držav - Hojs Potočnik, Jarmila (Naše gospodarstvo, 2013)
V prispevku analiziramo povezanost strukture diplomantov terciarnih programov po klasifikaciji ISCED 1997 z realnim BDP/preb. po področjih izobraževanja za 25 držav Evropske unije ter za Islandijo, Norveško in Švico. Povezanost izobraževanja z gospodarsko razvitostjo je predmet številnih, med seboj nasprotujočih si razprav. Zelo malo študij pa se nanaša na področja izobraževanja; v pregledu literature tudi nismo zasledili podrobnejše analize, ki bi se nanašala na povezanost strukture diplomantov po vseh področjih izobraževanja ter na BDP/preb. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko potrdimo povezanost strukture diplomantov po področjih terciarnega izobraževanja z BDP/preb., pri čemer lahko identificiramo nekatere pozitivne ter nekatere negativne povezave.
Keywords: education; izobraževanje; visoko šolstvo; diplomanti; economy; gospodarstvo; ekonomski razvoj; Europe; Evropa