Zagotavljanje in preverjanje kakovosti v mamografiji - Zdešar, Urban (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Mamografija je zaradi specifičnih lastnosti sprememb v dojki, ki jih poskušamoodkriti, tehnično ena najbolj zahtevnih radioloških preiskav. Kakovostna mamografija ne pomeni samo dobrega mamograma temveč tudi čim nižjo možno dozo sevanja, ki jo pri preiskavi prejme preiskovana dojka. Zato kriteriji za ocenjevanje kakovosti poleg diagnostičnih zahtev vsebujejo tudi kriterije, ki se nanašajo na obsevanost pacientk. Osnovni pogoji za kakovostnoizvajanje mamografije so izurjeno osebje, ustrezna oprema in dobra organiziranost. Sem sodi tudi program preverjanja kakovosti. Ta je v prvi vrsti namenjen zdravniku, ki mu informacije s slike pomagajo določiti diagnozo. Nekatere parametre kakovosti lahko preverjamo kar na samih mamogramih, fizikalno-tehnične parametre, ki najbolj vplivajo tako na kakovostslik kot tudi na prejeto dozo, pa preverjamo z rednimi poizkusi posameznih delov mamografskega diagnostičnega sistema. V prispevku je opisanihnekaj preprostih preskusov, ki naj bi se izvajali pogosteje (dnevno, tedensko), in našteta oprema, ki bi jo za to potrebovali.
Keywords: diagnostika; dojke; Mammography; mamografija; Quality control; rak (medicina); zagotavljanje kvalitete