Comparison of thermal behaviour of different land cover types in Slovenia and Czech Republic - Vysoudil, Miroslav (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
Prispevek predstavlja rezultate proučevanja toplotnega odziva različnih tipov pokrovnosti v Republiki Češki in Sloveniji. Podatki so pridobljeni s pomočjo prenosne termalne kamere "Fluke Ti 55". Velike razlike v temperaturi površja so posledica različnih geografskih razmer na Češkem in v Sloveniji. Raziskava je pokazala, da imajo v obeh državah gosto poraščene (gozd) in vodne (vlažne) površine uravnovešen toplotni odziv in v pokrajini običajno izstopajo kot hladne točke. Nasprotni temu so antropogeni tipi rabe tal in golo, neporaščeno površje, ki izkazujejo največjo temperaturno variabilnost in v pokrajini izstopajo kot vroče točke. V obeh državah je bil toplotni odziv antropogenih tipov rabe tal podoben, medtem ko se je najbolj razlikoval pri kmetijskih površinah.
Keywords: climatogeography; Czech Republic; Češka; hand-held thermal camera; klimatogeografija; land cover-type; prenosna termalna kamera; Slovenia; Slovenija; surface temperature; temperatura; tipi pokrovnosti