Plin, elektrika in možje, zaslužni za njun prihod v Maribor - Bele, Martin (Prispevki za novejšo zgodovino, 2020)
Pričujoče besedilo obravnava razvoj glavnega mesta slovenske Štajerske v približno petih desetletjih pred koncem prve svetovne vojne. Maribor je v obravnavanem časovnem obdobju napredoval v številnih ozirih. Poleg tega, da je njegovo prebivalstvo zelo naraslo, so v njem nastajali vedno nove institucije, monumentalne stavbe, industrijski obrati in vedno boljše železniške povezave. Predvsem v omenjeno obdobje segajo začetki uporabe električne energije in plina, kar v prispevku tudi zavzema osrednji prostor. Pri nastanku mariborske plinarne je vodilno vlogo sicer igrala potreba po ureditvi in modernizaciji mestne razsvetljave. Medtem je elektrika pot v mesto našla predvsem po zaslugi velikih in premožnih industrialcev (predvsem Karla Scherbauma, Ludwiga Franza ter Franza Negerja). Ti so jo prav tako uporabljali za razsvetljavo obratov ali pa za optimalnejše obratovanje svojih proizvodnih enot.
Keywords: Austria-Hungary; Avstro-Ogrska; electricity; elektrarna na Fali; elektrika; Fala hydroelectric Power plant; Franz Nege; Franz Neger; Georg Graff; Karl Scherbaum; Ludwig Franz; Maribor; natural gas; plin; prva svetovna vojna; World War I