Prepustnost avtocestnih odsekov pri različnih tipih delovnih zapor - Trček, Luka (Gradbeni vestnik, 2023)
Zaradi staranja avtocestnega omrežja bomo v prihodnosti priča vse bolj obsežnim vzdrževalnim delom in pogostejšim avtocestnim zaporam. Delovna zapora predstavlja ozko grlo in zato poslabša nivo usluge avtocestnega odseka. V študiji smo obravnavali različne metode za ocenjevanje prepustnosti avtocestnih odsekov pri delovnih zaporah. Pridobili smo podatke o prometnih obremenitvah, podatke o lokacijah avtomatskih števnih mest in podatke o različnih delovnih zaporah, ki so se izvajale na našem avtocestnem omrežju. Na podlagi pridobljenih podatkov smo z regresijsko analizo ocenili pretoke v času zastoja, z metodo največjega verjetja pa določili porazdelitvene funkcije prepustnosti avtocestnih odsekov pri posameznih tipih zapor. Ugotavljali smo, kako na prepustnost avtocestnega odseka pri zapori vpliva prisotnost tovornih vozil, vzdolžni naklon ceste, različne izvedbe zožitev in preusmeritev prometa na sosednje prometne pasove. Na tak način s mo upoštevali tudi vpliv začasnih prometnih pasov (zožitve in preusmeritve prometa) na prepustnost avtocestnega odseka pri delovni zapori, ki jih obstoječa metodologija HCM 6 v modelu za izračun prepustnosti ne zajema.
Keywords: avtocestna zapora; civil engineering; cumulative distribution function; gradbeništvo; motorway work zone; porazdelitvena funkcija prepustnosti; pretok v času zastoja; probability of breakdown; queue discharge rate; verjetnost pojava zastoja