Nesporazumi v komunikaciji - Verdonik, Darinka (Jezik in slovstvo, 2005)
V članku predstavljam jezikovnopragmatični vidik nesporazumov v komunikaciji. V prvem delu poskušam zastaviti teoretični okvir, ki izhaja iz teorije govornih dejanj, in opredeliti vrste posredovanja pomenov med sporazumevanjem. V drugem delu se lotevam osrednjega problema: najprej poskušam pojasniti sporazumevanje, znotraj tega pa definirati nesporazum ter vrste nesporazuma. V tretjem delu se, bolj za ilustracijo, nahaja nekaj odsekov iz analiz, ki ponazarjajo ugotovitve o vzrokih za nesporazume.
Keywords: sociolinguistics; sociolingvistika; jezikovna pragmatika; komunikacija; nesporazumi