Characterizing posets for which their natural transit functions coincide - Brešar, Boštjan (Ars mathematica contemporanea, 2009)
Standardna tranzitna funkcija delno urejene množice ?$P$? je funkcija ?$T_P$?, ki vsakemu paru primerljivih elementov priredi interval med njima, za neprimerljiva elementa ?$x,y$? pa je ?$T_P(x,y) = \{x,y\}$?. Na tri načine, tudi s prepovedanimi delno urejenimi podmnožicami, okarakteriziramo tiste delno urejene množice, v katerih standardna tranzitna funkcija sovpada s tranzitno funkcijo najkrajših poti njenega grafa pokritij-neprimerljivosti.
Keywords: grafi; matematika; teorija grafov; tranzitna funkcija; urejene množice