Matematični modeli dinamike helikopterskega letenja - Cvetković, Dragan (Strojniški vestnik, 2007)
Helikopter se razlikuje od drugih prometno transportnih sredstev, ne le po svoji sestavi temveč tudi po možnostih svojega gibanja. Helikopter se lahko premika navpično, lahko lebdi v zraku, lahko se vrti na istem mestu, lahko se premika naprej in v stran, a lahko tudi kombinira vse te premike. Zaradi tega sta modeliranje in testiranje dinamike helikopterja zelo zapleten problem. Trenutno se problemi dinamike helikopterskega letenja v glavnem rešujejo z uporabo sodobnih računalnikov. Čeprav so za mnoge zahtevne probleme računalniki neizogibni, ne omogočajo razumevanja fizikalne plati problema. Na srečo je veliko problemov v zvezi s helikopterji mogoče analizirati brez preveč zapletenih izračunov in navadno je mogoče priti do preproste formule. Čeprav niso ustrezne za preračune, te formule, pri konstrukciji helikopterja, omogočajo zadovoljivo interpretacijo potrebnih aerodinamičnih in dinamičnih pojavov. Helikopter spada v skupino zračnih sistemov in njegovo tradicionalno modeliranje se deli na: a) prostorsko geometrijo in kinematiko in na b) dinamiko togega telesa in dinamiko zraka, skozi katerega se giblje. V zadnjem času, so se razvili naslednji modeli: c) elastičen model, odvisen od aerodinamičnih sil, d) model pogonskega sistema, e) model hidravličnih in drugih izvršilnikov za aerodinamično krmiljenje, f) model obnašanja pilota, g)model sistema navigacije in h) model problema vodenja. Matematični model, opisan v tem prispevku, se nanaša na a) in b).
Keywords: helikopterji; letenje; matematični modeli