The Eu's common security and defence policy in the case of the Eulex mission in Kosovo - Kastrati, Bilbil (Teorija in praksa, 2021)
Članek obravnava vprašanje, ali so misije SVOP EU primeren mehanizem kriznega upravljanja v postkonfliktnih situacijah in kakšna je sploh relevantnost EU v kriznem upravljanju. V ta namen sva za raziskavo kot študijo primera izbrala misijo EULEX kot največjo civilno misijo SVOP EU. Rezultati raziskave kažejo, da EULEX ni uresničil svojega mandata, ni izpolnil pričakovanj uporabnikov varnosti, ni dosegel nobenih dejanskih sprememb in ga ne moremo videti kot primer, na katerega bi se EU lahko oprla v prihodnjih misijah. EULEX tudi kaže, da imajo misije SVOP veliko pomanjkljivosti, ter razkriva vrzel v SZVP EU med zmogljivostjo in pričakovanji. Sklep članka je, da misija EULEX ne izkazuje pomembne vloge EU v kriznem upravljanju v postkonfliktnih situacijah
Keywords: common defence policy; Defence; EU; EULEX; European integration; European integration reforms; European security; Evropska unija; Evropska varnost; krizno upravljanje; Obramba; skupna obrambna politika; SVOP; SZVP