Univerze kot pospeševalec trajnostnega razvoja - Arbeiter, Jana (Teorija in praksa, 2024)
Fakulteta za družbene vede (FDV) je kot del Univerze v Ljubljani (UL) pomemben akter pri pospeševanju uresničevanja ciljev trajnostnega razvoja (CTR), saj gre za največjo in najbolj interdisciplinarno družboslovno fakulteto v državi, ki v svojem poslanstvu vključuje vse tri ključne vidike trajnostnega razvoja: družbenega, gospodarskega in okoljskega. Strokovnjaki in strokovnjakinje (raziskovalci/-lke in pedagogi/-nje) so aktivno vključeni v mednarodne mreže za oblikovanje, izobraževanje in merjenje CTR ter sodelujejo v spremljanju in uresničevanju Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki je zgodovinsko najbolj ambiciozen globalni sporazum za doseganje trajnostnega razvoja. Iz mednarodnih projektov prenašajo tudi izkušnje ter reference na področju globalnega in transformativnega učenja (CTR 4.7), ki so razumljene kot ključen instrument za uresničevanje vseh sedemnajstih ciljev. Članek prikazuje analizo vključevanja CTR na pedagoškem, znanstvenoraziskovalnem in upravljalskem področju delovanja FDV. Oceno stanja članek v sklepni razpravi poveže s priložnostmi za prenose v prakso in možnostmi za izboljšave.
Keywords: cilji trajnostnega razvoja; CTR; education; izobraževanje; sustainable development; sustainable development goals; Trajnostni razvoj; universities; univerza; Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede