European initiatives in psychology education and research - Foreman, Nigel (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2006)
Psihologija v Evropi bo verjetno postala bolj koherentna disciplina, predvsem zaradi pobud, kot je Evropska diploma iz psihologije, in sprejemanja bolonjskega procesa v zakonodajah o izobraževanju v vse več državah. Danes učbeniki, ki so sicer priredbe ameriških verzij, že dodajajo temam "evropsko" perspektivo. V raziskovalni sferi Evropska zveza psiholoških združenj (EFPA), čeprav še ne dodeljuje štipendij, podpira razne "evropsko naravnane" pobude, npr. nastanek novega Evropskega raziskovalnega sveta pred kratkim ali predlog Komiteja za znanstvene zadeve, da bi poenotili doktorski študij v Evropi in povečali možnosti mobilnosti raziskovalcev. Prispevek govori o projektih mednarodnega značaja. Poudarja tudi poenotenje etičnih vidikov, saj sta kredibilnost psihologije in zaupanje javnosti v to stroko odvisni od odprtostiin transparentnosti etičnih postopkov. Ne samo v profesionalnih terapijah, tudi na posameznih ustanovah, ki se ukvarjajo s psihološkim raziskovanjem, in na univerzah, ki o tem poučujejo študente, je nujno sprejemanje etičnih načel. Britansko psihološko združenje je pred kratkim o tem izdalo dokument, ki bi lahko postal vseevropski dokument o etičnih vprašanjih v raziskovanju.
Keywords: psihologija; psychology; Europe; Evropa; raziskovanje; kvalifikacije; ethics; etika; razprave