O slovenski kratki prozi v zadnjem desetletju - Žbogar, Alenka (Slavistična revija, 2013)
Pregled literarnovednega raziskovanja slovenske kratke pripovedne proze v zadnjem desetletju se osredotoča na monografske publikacije in tiste antologije ter prispevke, ki so pomembno prispevali k izoblikovanju sodobne slovenske teoretske in zgodovinske zavesti o kratki prozi. Pozornost je usmerjena na metodološke razlike v obdelavi ter na tuje in slovenske referenčne kroge, iz katerih izhajajo posamezni raziskovalci. Ohranja se tradicionalno zgledovanje po preciznejši nemški literarni teoriji ter se dopolnjuje s sodobnimi evropskimi in ameriškimi referencami.
Keywords: 21.st.; 21st century; kratka proza; literarna veda; literary science; literary studies; short story; Slovene literary studies; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska literarna veda