Pomen varjenja pri izdelavi uparjalnikov za jedrsko elektrarno Krško - Tušek, Janez (Strojniški vestnik, 2000)
V članku je opisana tehnologija zvarjanja in navarjanja uporabljena pri izdelavi uparjalnikov za Jedrsko elektrarno Krško. Predstavljeni so najpomembnejši zvarni spoji in najpomembnejši navari. Vseh zvarnih spojev in varov pa ni bilo mogoče predstaviti, saj jih je samo v enem uparjalniku okrog 60000. V prvem delu članka je opisano navarjanje notranje površine primarne glave uparjalnika. Uporabljeno je bilo navarjanje s tračno elektrodo pod praškom. V drugem delu je predstavljena izdelava zvarnih spojev med cevjo in cevno steno. Vseh 5428 cevi je spojenih s cevno steno na dveh koncih z obločnim varjenjem TIG ter hidravlično ekspanzijo in mehanskim uvaljanjem. Varjenje predelne stene na primarno glavo in cevno steno je opisano v tretjem delu članka. Z makro obrusom sta predstavljena oba zvarna spoja predelne stenes cevno steno in s primarno glavo. V zadnjem delu pa najdemo opis varjenja krožnih varov na plašču uparjalnika. Tu sta bila uporabljena dva različna obločna postopka varjenja. Koren vara je bil varjen z oplaščeno elektrodo, preostali vari pa avtomatsko pod praškom. Na koncu članka so podani sklepi v katerih je navedeno, da so bile tehnologije varjenja pravilno izbrane in med izvajanjem zelo dobro načrtovane, kar je zagotovilo, da je uparjalnik izdelan zelo kakovostno.
Keywords: tehnika jedrska; uparjalniki; navarjanje s praški; varjenje TIG; Nuklearna elektrarna Krško; jedrska tehnika; varjenje