Šestdeset let spraševanja "Kdo sem jaz?" - Musil, Bojan (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2015)
Leta 1954 sta Kuhn in McPartland v kontekst raziskovanja posameznikovega pojmovanja sebe oziroma sebstva postavila enostavno vprašanje "Kdo sem jaz?". V kasnejših letih je ta preizkus postal popularen na področju psihološkega in sociološkega raziskovanja, v zadnjem času pa je aktualen na področju medkulturnih (psiholoških) študij. Po 60 letih smo si omenjeno vprašanje zastavili znova, in sicer v kontekstu analitičnega pregleda preteklih raziskav omenjenega instrumenta, s čimer poskušamo v celoviti evalvaciji odgovoriti tudi na vprašanje, ali je uporaba omenjenega vprašanja v raziskovalne namene dandanes še smiselna.
Keywords: Kdo sem jaz?; Who am I?; Twenty statements test; Preizkus dvajsetih izjav TST; systematic reviews; testi; social psychology; socialna psihologija; self-concept; pojmovanje sebe; questionnaire analyses; sebstvo; analize vprašalnikov