Analysis of energy efficiency of a test rig for air springs - Okorn, Ivan (Strojniški vestnik, 2015)
Namen raziskave je bil analizirati energijsko učinkovitost novega preizkuševališča za zračne vzmeti in jo primerjati z energijsko učinkovitostjo obstoječih preizkuševališč. Za dinamično preizkuševanje se uporabljajo namenska preizkuševališča, ki omogočajo spreminjanje geometrije vpetja vzmeti, ki odraža realno vpetje vzmeti na vozilu. Za obremenjevanje vzmeti je potrebno delo, ki ga vzmet v fazi razbremenjevanja delno vrne v pogonski sistem. Količina vrnjenega dela je odvisna od histereze vzmeti in izgub zaradi trenja med pogonom in vzmetjo. Preizkušanje je energijsko učinkovito, če se vsaj del vrnjenega dela koristno izrabi. To dejstvo je bilo upoštevano pri zasnovi novega preizkuševališča. Preizkuševališče je bilo izdelano in obratuje v laboratoriju proizvajalca zračnih vzmeti. Uporablja se za homologacijske preizkuse in za raziskovalno delo.
Keywords: energijska učinkovitost; histereza vzmeti; preizkuševališča; torne izgube; vztrajniki; zračne vzmeti