Factors affecting repurchase intention with customer engagement as intervening variables in B2B context - Putri, Negina Kencono (Mednarodno inovativno poslovanje, 2023)
Cilj te raziskave je pridobiti več informacij o vplivu zadovoljstva strank, družbenega CRM-ja in vrednosti, ki jo stranke zaznavajo na nameravano ponovno nakupovanje. Gre za raziskavo s pomočjo anketiranja potrošnikov gradbenih podjetij, še zlasti proizvodnih podjetij v Indoneziji.
Keywords: customer engagement; customer perceived value; customer satisfaction; družbeni CRM; namera ponovnega nakupa; repurchase intention; social CRM; sodelovanje strank; Trženje; Vedenje potrošnikov; zadovoljstvo strank; zaznana vrednost strank