Predstave o skrivnostnih izgonskih krajih bolezenskih demonov na slovenskem - Makarovič, Gorazd (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2016)
Na podlagi zdravilskih zagovorov, zapisanih v 19. stoletju in v prvi polovici 20. stoletja, so orisane in pojmovno opredeljene tedanje predstave o nekaterih posebnih krajih, kamor so čarovno izganjali demone, ki naj bi povzročali bolezni.
Keywords: ljudsko verovanje; magija; zdravilstvo; bolezenski demoni; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi