Reakcije med anodnim materialom in materialom za vmesnik v visokotemperaturnih gorivnih celicah - Marinšek, Marjan (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Z rentgensko praškovno difrakcijo, elektronsko mikroskopijo in elementno porazdelitvijo blizu fazane meje smo študirali kompatibilnost anodnega materiala (kompozit Ni in z ?$Y_2O_3$? stabiliziranega ?$ZrO_2$?) in materiala za vmesnik (lantanov stroncijev kromit - LSC ali lantanov kalcijev krmit - LCC) v visokotemperaturnih gorivnih celicah. Izkazalo se je, da na fazni meji anodni kompozit LSC vmesnik med termično obdelavo pri 1300°C lahko nastaja nova faza ?$SrZrO_3$?. Pri uporabi materiala LCC po 10 urni obdelavi pri 1300°C z rentgensko praškovno analizo nismo identificirali nastanka ?$CaZRO_3$?. Elementna porazdelitv blizu fazne meje je pokazala, da med kosintranjem anodne plasti in LCC- ali LSC-materiala za vmesnik kromova faza uide preko fazne meje. Na anodni strani je bil poleg kromove faze opažen tudi signal kalcija ali stroncija.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: gorivne celice; SOFC; materiali; vmesniki; kompatibilnost