Researching "on and in" global south countries - Ilyas, Mohammed (Poligrafi, 2022)
V zadnjem desetletju se povečuje zavedanje, da se kolonializem nadaljuje v številnih delno sovpadajočih različicah, med drugim na področju politike, gos-podarstva, varnosti in v akademski sferi. Mnogi akademiki iz držav globalnega severa in globalnega juga so osvetlili problem kolonialnosti in njegovih različnih ponovitev ter pozvali k njegovi odpravi. Verjetno naglasnejši pozivi k dekoloniza-ciji prihajajo iz vrst akademikov iz držav globalnega severa, ki želijo dekolonizirati lastno akademsko sfero z epistemsko dekolonizacijo. Kot eden izmed njih pozi-vam kolege, ki raziskujejo globalni jug ali izvajajo raziskave v državah, ki mu pri-padajo, naj uporabljajo delokonialne metode, da bi se izognili nenamerni krepitvi kolonialnosti. Z uporabo avtoetnografije in kritične dekolonialne refleksije, ki jo predlagam v pričujočem prispevku, lahko akademiki iz držav globalnega severa, ki izvajajo raziskave o državah globalnega juga in v njih samih, preprečijo, da bi s svojim delom nehote krepili kolonialnost.
Keywords: coloniality; decolonisation; dekolonizacija; jugovzhodna Azija; kolonialnost; methodology; metodologija; raziskovanje; research; southeast Asia