Avtomatizacija in nočno delo - Kosem, Urška (Delo in varnost, 2020)
Namen raziskave je bil ugotoviti, ali stopnja avtomatizacije procesov proizvajanja vpliva na delež ur nočnega dela proizvodnih delavcev, in na podlagi spoznanj podati predloge za izboljšanje. Empirična raziskava je bila opravljena v 116 srednje velikih ali velikih slovenskih podjetjih z registrirano predelovalno dejavnostjo in vsaj 50 zaposlenimi. Rezultati kažejo, da med stopnjo avtomatizacije procesov proizvajanja in deležem ur proizvodnih delavcev, opravljenih v nočni izmeni, ni statistično značilne povezanosti. Ugotovljeno je bilo tudi, da se med anketiranimi podjetji zmanjšanje obsega nočnega dela ne pojavlja kot ključni motiv za uvedbo avtomatizacije procesov proizvajanja. Na podlagi rezultatov so bila podana priporočila za prakso na temo avtomatizacije in deleža ur nočnega dela, ki bodo imela teoretične in praktične implikacije za srednja velika ali velika slovenska industrijska podjetja.
Keywords: automation; avtomatizacija; companies; management; manufacturing industry; night work; nočno delo; occupational safety and health; podjetja; predelovalna dejavnost; varnost in zdravje pri delu