Okoljske tožbe - Dacar, Rok (Podjetje in delo, 2025)
Prispevek analizira okoljske tožbe kot vse pomembnejše pravno sredstvo za varstvo okolja v Republiki Sloveniji in širše. Pojasni razliko med okoljskimi in klimatskimi tožbami ter poudari, da so klimatske tožbe specifičen podsklop okoljskih tožb, osredotočen na boj proti podnebnim spremembam. Poseben poudarek je namenjen prelomnim sodbam tujih in mednarodnih sodišč, kot so Urgenda proti Nizozemski, Milieudefensie proti Royal Dutch Shell in KlimaSeniorinnen proti Švici, ki so sodno prakso pomembno usmerile v smer učinkovitejšega varstva okolja ter okrepile koncept odgovornosti držav in podjetij za preprečevanje okoljske škode. Prispevek analizira slovensko ureditev, ki v civilnem pravu praviloma omogoča zgolj posredno varstvo okolja prek individualnih interesov, medtem ko upravnopravni okvir (ZVO-2) odpira možnosti za širšo zaščito okolja v javnem interesu. Za konec prispevek opozori pomen okoljskih tožb kot instrumenta, ki omogoča uveljavljanje okoljskih pravic in spodbuja razvoj trajnostnih politik v korist sedanjih in prihodnjih generacij.
Keywords: climate litigation; collective actions; človekove pravice; environmental damage; environmental litigation; environmental protection; human rights; klimatske tožbe; kolektivne tožbe; Mednarodno okoljsko pravo; okoljska škoda; okoljske tožbe; Pravni spori; varstvo okolja