Molecular biology of the lung cancer - Panov, Sasho Z. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Pljučni rak je najpogostejše maligno obolenje in tudi glavni vzrok smrti rakavih bolnikov. Neverjeten napredek pri poznavanju etiopatogeneze pri raku pljuč sta doprinesli molekularna biologija in genetika z moderno tehnologijo mikromrež in sekveniranja. Številne raziskave so ugotovile, da je kljub klonalnemu nastanku pljučnega raka potreben večstopenjski proces z več kot 20 različnimi genetskimi ali epigenetskimi spremembami. Do sedaj najpogosteje raziskovana področja so mutacije in druge genetske spremembe na onkogenih in na tumor supresorskih genih. V zadnjem času je vse več raziskav usmerjenih v ugotavljanje pridobljenih okvar na tumor supresorskih genih s hipermetilacijo promotorske regije. Poleg tega sedaj odkrivajo tudi zgodnje klonalne spremembe, ki nastajajo na preneoplastičnem bronhialnem epiteliju kotposledica kajenja ali drugih karcinogenov. Poznanih je že tudi veliko razlik na molekularni ravni med drobnoceličnimi in nedrobnoceličnimi karcinomi, ugotavljajo pa tudi razlike med tumorji z različnim biološkim potekom bolezni. Te raziskave vodijo v temeljitejše poznavanje biologije pljučnega raka. Zaključki. Pričakujemo lahko, da bodo take raziskave doprinesle k boljši diagnostiki pljučnega raka, kot tudi boljšemu ocenjevanju tveganja, zgodnji prevenciji in novim prostopkom učinkovitega zdravljenja bolnikov s pljučnim rakom.
Keywords: Apoptosis; Apoptoza; Beljakovina-tirozinska kinaza; etiologija; Etiology; Genes, Erbb-2; Genes, Myc; Genes, Ras; Genes, Suppressor, Tumor; Genetics; genetika; geni; Geni erB-2; Geni myc; Geni ras; Geni supresorski, tumorski; Lung Neoplasms; Microsatellite Repeats; Mikrosatelitne ponovitve; molecular biology; molekularna biologija; Neoplasm Invasiveness; Neoplasm Metastasis; Novotvorba, invazivnost; Novotvorba, metastaza; Pljučne novotvorbe; pljučni rak; Point Mutation; Protein-Tyrosine Kinase; Sequence Analysis, Dna; Telomera; Telomerase; Telomeraza; Telomere; Točkovna mutacija; Zaporedje, analiza, DNA