Nuevos caminos de redención en el Antropoceno - Gatti Riccardi, Giuseppe (Verba hispanica, 2024)
V sodobni književnosti je veliko primerov, ki ponujajo ultra pesimistično branje človekovega destruktivnega delovanja: gre za besedila, ki bodisi poveličujejo ideologijo defetizma in razvijajo distopične scenarije, v katerih je prisotno globalizirano sistemsko nasilje, bodisi predstavljajo like, ki se odrečejo vsakršnemu poskusu odziva in sprejmejo lastno nezmožnost ukrepanja. Nasprotno od tovrstnega leposlovja, ki se zavzema za razmislek o nemožnosti rešitve za planet in njegove prebivalce, je naš namen analizirati književno delo tistega jedra urugvajskih pisateljev in pisateljic, ki v svojih besedilih skrbi za zastopanje ideje o še mogoči poti. Ponudimo primere sodobnih zgodb, ki kljubujejo distopičnemu defetizmu, ki ga tradicionalno povezujemo z okoljsko književnostjo, in predlagajo alternative, odpornejše na ekološke krize v antropocenu.
Keywords: 21 st.; distopični defetizem; dystopian defeatism; hibridizacija; hybridization; interspecies dialogue; medvrstni dialog; transcorporality; transtelesnost; Uruguayan literature; urugvajska književnost