Delexical structures contrastively - Vrbinc, Marjeta (ELOPE (Ljubljana), 2004)
V članku se ukvarjam z deleksikalnimi strukturami, pri čemer je poudarek na težavah, s katerimi se soočajo nematerni govorci pri enkodiranju. Najprej navajam razloge, zakaj je potrebno preučevati deleksikalne strukture, nato pa se osredotočam na zgradbo deleksikalnih struktur v angleščini (enojezični kontekst). V drugem delu članka obravnavam dvojezični kontekst, zlasti prevajanje angleških deleksikalnih struktur v slovenščino. Predstavljeni so problemi, povezani z dvojezičnim kontekstom, predvsem glagolski vid in razlikamed prevodom deleksikalnih struktur v izolaciji (npr. v slovarju) in v sobesedilu. V zadnjem delu članka obravnavam vključevanje deleksikalnih struktur v slovar in navajam primere iz zadnjih izdaj vodilnih enojezičnih slovarjev za tujce.
Keywords: angleščina; enkodiranje; kontrastivna analiza; leksikografija; slovenščina