"Volkovi in hijene" - Čuček, Filip (Prispevki za novejšo zgodovino, 2021)
V prispevku avtor analizira prevratno dobo na Spodnjem Štajerskem (predvsem na ogroženih območjih) skozi prizmo primerov obračuna s spodnještajerskim nemštvom. Nemci so bili ob nastanku nove države prestrašeni, odpuščanja številnih nemških javnih uslužbencev so bila tako rekoč na dnevnem redu, na drugi strani pa je slovenska stran evforično krenila v nove čase. Dogodki, ki so sledili, so širili sovraštvo do nemštva (in tudi strah pred njimi), med Nemci pa večali občutek ogroženosti. V bran spodnještajerskemu nemštvu se je najbolj ognjevito postavil graški vsenemški časnik Grazer Tagblatt, ki je nato vseskozi (dve desetletji) zagovarjal parolo, da je treba Spodnjo Štajersko priključiti nazaj k nemštvu (kar se je na koncu dejansko tudi zgodilo)
Keywords: deavstrizacija; nacionalizem; nastanek Jugoslavije; politična zgodovina; politični obračuni; slovenizacija; Spodnja Štajerska