Obnova vozišč z BSM-tehnologijo - Zore, Damjan (Gradbeni vestnik, 2023)
V okviru obnov obstoječih vozišč izvajamo tudi obnove s stabiliziranjem plasti po hladnem postopku z uporabo bitumna. V Sloveniji je stabiliziranje s penjenim bitumnom prisotno od leta 2000. Leta 2021 smo v podjetju Igmat, d. d., pripravili Tehnično specifikacijo za prometno infrastrukturo TSPI-PGV.06.325:2022 RS MZI, 2022 za BSM (z bitumenskim vezivom stabiliziran material). Specifikacija obravnava širšo paleto uporabe veziv, kot se trenutno uporabljajo, navaja parametre za ugotavljanje ustreznosti odsekov cest za tovrstno obnovo in izbiro najprimernejše tehnologije stabiliziranja, opisuje novosti glede priprave receptur, izvedbe del, kontrole kakovosti ter navaja zahteve za kakovostne karakteristike uporabljenih materialov, proizvedeno zmes, vgrajeno plast in pogostost preiskav.
Keywords: BSM technology; BSM-tehnologija; financial and environmental benefits; finančne in okoljske koristi; foamed bitumen; penjeni bitumen