The analysis of complex tribological system of single point incremental sheet metal forming - SPIF - Petek, Aleš (Strojniški vestnik, 2008)
V sodobnem industrijskem okolju ima ekološki vidik izredno pomembno vlogo pri izbiri preoblikovalnega postopka pločevine. Če želimo izdelovati izdelke z najmanjšim vplivom na okolje, je potrebno skrajšati preoblikovalni postopek vključno z izdelavo namenskih orodij, kot tudi omejiti uporabo mazalnih sredstev. Večina pločevinsko preoblikovalnih opravil zahteva uporabo olj v katerih so vključeni dodatki, ki pa so zaradi različnih razlogov nevarni za okolje. Glede na omenjeno je v prispevku predstavljena analiza različnih načinov mazanja (suh stik, tekoče mazivo in trde prevleke) in preiskovanje triboloskih lastnosti med eno-točkovnim koračnim preoblikovanjem pločevine, ki je dandanes izredno privlačna tehnologija preoblikovanja pločevine in večinoma primerna za maloserijsko proizvodnjo. Prvi del prispevka opisuje raziskave izvedene na napravi s trnom, kjer je predstavljeno merjenje in primerjava koeficientov trenja pri različnih načinih mazanja. V drugem delu prispevka pa je predstavljena analiza merjenja temperature preoblikovalnega orodja med koračnim oblikovanjem piramidastega preizkušanca glede na tri različne načine mazanja. V primeru enotočkovnega koračnega preoblikovanja pločevine se povišanje temperature orodja pojavi zaradi trenja v stičnem področju med orodjem in pločevino.
Keywords: preoblikovanje; pločevina; mazanje; trenje; prevleke