Motnje občutljivosti, zaznavnih in spoznavnih sposobnosti in izid rehabilitacije po možganski kapi - Goljar, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Motnje zaznavnih in spoznavnih sposobnosti zvečajo stopnjo funkcionalnih omejitev, povzročijo čustvene stiske, težave pri sodelovanju in učenju v času rehabilitacije ter povečajo nevarnost za poškodbe. Iz medicinske dokumentacije bolnikov, sprejetih na rehabilitacijsko obravnavo po možganski kapi, smo želeli ugotoviti pogostnost zaznavnih in prepoznavnih motenj in njihov vpliv na izid rehabilitacije. Metode: Retrospektivna analiza podatkov o motnjah občutljivosti, zaznavnih in prepoznavnih sposobnostih in izidu rehabilitacije v medicinski dokumentaciji bolnikov, sprejetih na oddelek za rehabilitacijo bolnikov po možganski kapi na Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča od 1. 1. do 30. 6. 2011. Rezultati: Osemdeset odstotkov bolnikov je imelo motnje občutljivosti, 65 odstotkov pa spoznavne motnje, od tega 20 odstotkov hujše težave pri razumevanju govora in govornem izražanju. Izid rehabilitacije bolnikov s hujšimi zaznavnimi in spoznavnimi motnjami je bil slabši kot izid pri tistih brez težav ali z blagimi težavami, vendar je bil napredek pri obojih v času rehabilitacije statistično značilen. Zaključek: Ocenjevanje občutljivosti, zaznavnih in spoznavnih sposobnosti ter zapisovanje ugotovitev v medicinsko dokumentacijo bolnikov še vedno ni dovolj sistematično. Dopolniti bi morali presejalna orodja za ocenjevanje zaznavnih in spoznavnih motenj. Postopkom za obvladovanje zaznavnih in prepoznavnih motenj bi morali posvetiti več časa, za kar pa bi bilo potrebno rehabilitacijske programe preoblikovati, okrepiti delovno terapijo in logopedsko ter psihološko obravnavo bolnikov.
Keywords: cognitive deficits; izid zdravljenja; motnje somatosenzoričnih funkcij; motnje zaznavnih in spoznavnih funkcij; možganska kap; perceptual deficits; rehabilitacija; somatosensory deficits; Stroke; Treatment Outcome; vocational rehabilitation