Slovensko poimenovanje tipov ptičjih mladičev - Vrezec, Al (Acrocephalus, 2003)
V prispevku je predstavljen predlog novega slovenskega strokovnega poimenovanja tipov ptičjih mladičev, ki je v skladu z mednarodno uveljavljeno klasifikacijo. V slovenskem strokovnem jeziku sta bili do sedaj v rabi dve poimenovanji, ki pa sta se nanašali le na grobe širše skupine: (1) morfološka delitev na puhovce (mahovce, kebčke) in goliče (kilavce) in (2) vedenjska ter mobilnostna delitev na begavce in gnezdomce. Z mednarodno klasifikacijo, ki pozna šest tipov, se ujema zadnja delitev, ki dobro razvrsti vseh šest tipov vdve skupini. Tako sodijo med begavce (angl. precocial) begavec frčalec (angl.superprecocial), begavec sledilec (angl. precocial), begavec vodenec (angl. subprecocial) in begavec uhajalec (angl. semiprecocial), med gnezdomce (angl. altricial) pa gnezdomec dremavec (angl. semialtricial), v dveh podtipih, imenovanih redi, in gnezdomec valjenec (angl. altricial) .
Keywords: Birds; Gnezdenje živali; bird; Nomenclature; Ptice; Nesting Behavior; gnezdenje; mladiči; strokovna terminologija