Zdravstvena vzgoja v diabetoloških dispanzerjih Slovenije - Mrvič, Polona (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
Predstavljena je raziskava, opravljena novembra 1999 na področju celotne Slovenije med članicami Endokrinološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Prikazuje stanje v dispanzerjih za diabetike in ambulantah za sladkorno bolezen po Sloveniji glede na izobrazbeno strukturo vzgojiteljev, zdravstveno vzgojo sladkornih bolnikov, način in stalnost vzgoje, prostor, namenjen za zdravstveno vzgojo, ter položaj vzgojiteljev. Narejena je primerjava s podobno raziskavo iz leta 1996. Rezultati raziskave kažejo, da zdravstvena vzgoja še ni kontinuiran proces, izvaja se v neprimernih prostorih in tudi izobrazba kadrov je neprimerna. Opazna je preobremenjenost zdravstvenih vzgojiteljev, ki poleg zdravstvene vzgoje opravljajo še druga strokovna dela. Skoraj 10% izvajalcev zdravstvene vzgoje ne opravlja z veseljem.
Keywords: Diabetes mellitus; Health education; Outpatient clinics, hospital; sladkorna bolezen; zdravstvena vzgoja