Calculation of the Curie temperature in the system Nd2Fe(17-x)Alx - Komelj, Matej (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Feromagnetna zlitina ?$Nd_2Fe_{17}$? ima nizko Curiejevo temperaturo (=330K). Z zamenjavo nekaterih atomov Fe v kristalni mreži z atomi Al se poveča prostornina osnovne celice in zato tudi Curiejeva temperatura do največ =470K. To pomeni, da je zlitina ?$Nd_2Fe_{17-x}Al_x$? potencialno primerna kot material za izdelavo trajnih maganetov. Iz elektronske strukture smo v okviru približka spinskih fluktuacij napovedali relativne spremembe Curiejeve temperature zaradi prisotnosti Al. Elektronsko strukturo smo izračunali v okviru teorije gostotnih funkcionalov in približka lokalne spinske gostote z uporabo metode LMTO.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: magneti; feromagneti; zlitine; neodim; železo; aluminij; Aluminij Mostar; aluminum