Skrb za krhke krajine - Bajič, Blaž (Traditiones (Ljubljana), 2023)
Prispevek obravnava izbrane primere »recitiranja« domačinov – skrbnikov krajine in skupnosti – s Solčavskega. Dotikajo se skrbi za krajino in nekaterih njenih osrednjih torišč, in sicer institucionalnega varstva in turizma. Skrb za krajino je razumljena kot vrednotenjski in zaznavni odnos, zato govori o estetiki skrbi, kot njeno hrbtno stran pa predlaga estetsko kategorijo krhkosti. V sklepu prispevek pokaže, da je skrb del dialektike spremenljivosti in nespremenljivosti.
Keywords: care; care aesthetics; ekologija; estetika skrbi; fragility; humana ekologija; krajina; krajinski parki; krhkost; kulturna dediščina; kulturna krajina; landscape; naravna dediščina; skrb; Slovenia; Slovenija; socialna ekologija; Solčavsko; the Solčava region; varstvo narave