Research of historical landscape by using old maps with focus to its positional accuracy - Frajer, Jindřich (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2011)
Stare karte so pomemben zgodovinski vir za preučevanje nekdanjih pokrajin. Pogosto se uporabljajo kot kartografske podlage za preučevanje strukturnih sprememb in nekdanje rabe tal. V prispevku je predstavljena primerjava lokacijske natančnosti izbranih Žstarih kart' s sedanjimi. Lokacijska natančnost pomeni stopnjo natančnosti starih kart in možnosti njihove uporabe v GIS. V ta namen je bilo z vidika natančnosti preučenih deset zgodovinskih kart v različnih merilih iz okolice mesta Čáslav na srednjem Češkem.
Keywords: cartography; Czech Republic; Češka; history; kartografija; landscape; pokrajina; raba tal; regional geography; regionalna geografija; spremembe; Subdivisions of the Kingdom of Yugoslavia; zgodovina