Depth-of-cut errors in research on elastic deformation of process system in camshaft high speed grinding - Liu, Tao (Strojniški vestnik, 2026)
Za reševanje problema elastične deformacije, ki jo povzročajo neorožni profili pri visokohitrostnem brušenju odmičnih gredi, ta študija inovativno predlaga matematični model za napoved odmika med prednastavljeno in dejansko globino brušenja pri večprehodnem obdelovalnem procesu. Model vzpostavlja korelacijo med podajalnim pomikom okvirja visokohitrostnega brusilnega kolesa in vrtilnim kotom nekrožnega profila odmične gredi. Eksperimenti, izvedeni na namenski visokohitrostni brusilni platformi, so sistematično raziskali vpliv globine brušenja, števila prehodov in hitrosti brusnega kolesa na elastično deformacijo ter dinamično togost brusilnega sistema. Rezultati kažejo, da odstopanje med teoretičnimi in izmerjenimi pomiki ne presega 5,56 %, kar potrjuje natančnost in zanesljivost predlaganega modela. Povečanje števila prehodov bistveno zmanjša napake podajanja, ki jih povzroča elastično popuščanje nekrožnih profilov, pri čemer se največji pomik elastične deformacije po petih prehodih zmanjša z 68,9 % na približno 1 % prednastavljene globine. Študija vključuje značilnosti elastičnega popuščanja nekrožnih profilov v analizo deformacij pri brušenju ter zagotavlja teoretično osnovo in praktične smernice za kompenzacijo elastične deformacije pri brušenju odmičnih gredi, s čimer učinkovito izboljša natančnost obdelave in stabilnost procesa.
Keywords: brusna sila; camshaft; dinamična togost; dynamic stiffness; elastic deformations; elastične deformacije; grinding force; high-speed grinding; odmična gred; visokohitrostno brušenje