Epidemija COVID-19 kot priložnost za uvedbo klinično utemeljenih sprememb pri obravnavi oseb s kronično nerakavo bolečino - Bolle, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Izhodišča: Epidemija COVID-19 je leta 2020 v Sloveniji onemogočila dostop do celostne obravnave kronične nerakave bolečine, ki je ob predolgih čakalnih vrstah že tako težko dostopna. Da bi obravnavo znova omogočili, in to enakemu številu bolnikov kot pred epidemijo, smo v Ambulanti za kronično nerakavo bolečino URI - Soča uvedli hibridni model interdisciplinarnega rehabilitacijskega programa, ki delno poteka v prostorih URI - Soča in delno na daljavo, telerehabilitacijsko. Zanimalo nas je, ali so bolniki s takšnim načinom dela zadovoljni. Metode: V retrospektivni študiji smo primerjali rezultate vprašalnika o zadovoljstvu z interdisciplinarnim rehabilitacijskim programom pri 363 bolnikih. Zanimalo nas je, v kolikšni meri so s programom zadovoljni bolniki, ki so program obiskovali v času, ko je ves čas potekal v URI - Soča, in v kolikšni meri bolniki, ki so ga obiskovali v času, ko je potekal delno na URI - Soča, delno na daljavo. Rezultati: Zadovoljstvo bolnikov z interdisciplinarnim programom pred in med epidemijo COVID-19 je visoko pri obeh skupinah bolnikov, vendar med epidemijo statistično značilno nižje pri bolnikih, ki obiskujejo manj intenzivno različico programa. Ti bolniki imajo manj terapevtskega stika v živo kot drugi bolniki, so starejši, manj izobraženi in manj prilagojeni na tehnologijo, ki se uporablja pri telerehabilitaciji. Z razporeditvijo rehabilitacijskih aktivnosti pa so v času epidemije statistično značilno bolj zadovoljni bolniki v intenzivnejši različici programa. Zaključki: Bolniki s kronično nerakavo bolečino so glede na rezultate sprejeli hibridni model rehabilitacije in so z njim zadovoljni. V bodoče bomo stremeli k temu, da model še izboljšujemo in prilagajamo različnim populacijam naših bolnikov.
Keywords: chronic nonmalignant pain; COVID-19; epidemics; epidemija; interdisciplinarni rehabilitacijski program; interdisciplinary rehabilitation programme; kronična nerakava bolečina; patient satisfaction; rehabilitacija; Rehabilitation; telerehabilitacija; telerehabilitation; zadovoljstvo pacientov