Aplicación de la herramienta de análisis de dientes de sierra en intercambios de WhatsApp - Lumbreras Mayans, Julia (Verba hispanica, 2025)
Analiza spletnega diskurza je v zadnjem desetletju doživela izrazit razmah znotraj študij, ki se osredotočajo na jezikovno rabo. Namen pričujočega članka je nadgraditi nabor raziskav o sporazumevanju v spletnih okoljih, pri čemer se posebej osredotoča na analizo strukture pogovornega jezika. Osrednja cilja raziskave sta dva: aplicirati analitično orodje t. i. nazobčanega vzorca («herramienta de dientes de sierra» po Espinosi, 2016) pri preučevanju govornih izmenjav na platformi za hipno sporočanje WhatsApp ter pokazati, da so spletne govorne izmenjave enako ali celo bolj kompleksne kot neposredna ustna komunikacija. Za namene analize je bil oblikovan korpus, ki zajema interakcije šestih udeležencev na platformi WhatsApp. Metodologija sledi predlogu za segmentacijo diskurza, kot jo je utemeljila skupina Val.Es.Co. (2014).
Keywords: alternancia de turnos; análisis del discurso digital; analiza spletnega diskurza; awteeth, turn-taking; colloquial Spanish; dientes de sierra; digital discourse analysis; espanol coloquial; govorne izmenjave; orodje nazobčanega vzorca; pogovorna španščina; WhatsApp