Meritve nekaterih lastnosti večkrat nabitih ionov, ki so pomembne za astrofiziko - Čadež, Iztok (Vakuumist, 2001)
V prispevku so v kratkem predstavljene experimentalne raziskave nekaterih lastnosti večkrat nabitih ionov, ki so pomembne za razlago vesoljskih opazovanj. Gre za preseke za vzbujanje ionov z elektronskim udarom, preseke za izmenjavo naboja pri trkih ionov in nevtralnih molekul ter dobe trajanja metastabilnih stanj ionov. Opisane raziskave so bile narejene v preteklem letu v Laboratoriju za reaktivni pogon (Jet Propulsion Laboratory), Pasadena, Kalifornija, ZDA.
Keywords: astrofizika; ioni; električni naboj; lastnosti; elektronski trki; metastabilni ioni