Epidemiologija raka dojk in presejanje - Primic-Žakelj, Maja (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Rak dojk je v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Leta 1995 je za njim zbolelo 784 žensk (76,7/100.000), pričakujemo pa , da se bo v prihodnjih desetih letih incidenca še večala. Delež rakov, odkritih v omejenem stadiju se povečuje; leta 1995 je bilo takih 44% vseh primerov. Čeprav se je preživetjolnic izboljšalo (67-odstotno 5-letno relativno preživetje bolnic z rakritim v letih 1988-92), ostaja rak dojk pri ženskah na prvem mestu med vzroki smrti zaradi raka. Med dikazane nevarnostne dejavnike sodijo poleg spola in starosti še poprejšnji rak dojk , nekatere benigne bolezni dojk, družinska obremenitev, ionizirajoče sevanje, nekateri reproduktivni dejavniki in debelost. V primarni preventivi zaenkrat ni posebnih priporočil, so le splošna: vzdrževanje normalne telesne teže, pravilna prehrana, telesna dejavnost in zmernost pri pitju alkoholnih pijač. Ocenjujejo, da presejanje, redno mamografsko pregledovannje žensk po 50. letu starosti z dodatnim kliničnim pregledom ali brez njega, zmanjša umrljivost za rakom dojk med pregledanimi za okrog 30%. Populacijsko presejanje priporočajo večinoma po 50.letu starosti. Problem raka dojk je mogoče reševati celostno, s primarno preventivo, zgodnjim odkrivanjem in dostopnostjo do užinkovitega zdravljenja, predvsem pa z vlaganjem sredstev tja, kjer je razmerje med stroški in koristjonajugodnejše.
Keywords: Breast neoplasms; dejavniki tveganja; Diagnosis; diagnostika; dojke; epidemiologija; Epidemiology; Mass screening; rak (medicina); Risk factors