Between loyalty and pragmatism - Jahić, Adnan (Studia Historica Slovenica, 2017)
Prispevek obravnava politična stališča in javno delovanje župana Tuzle hafiza Osmana Vilovića v času pred prvo svetovno vojno, med njo in takoj po njej, ko je v Bosni in Hercegovini in v drugih južnoslovanskih deželah Habsburške monarhije prišlo do vzpostavitve prehodnih organov začasne Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Ob uporabi primarnih virov avtor osvetli zanimivo zgodovinsko osebnost prvega moža Tuzle, ki se je moral ob koncu vojne po letih predanega dela v prid vojaških prizadevanj Habsburške monarhije kot še mnoge druge javne osebnosti soočiti z izzivi prevrata in nastanka prve jugoslovanske države.
Keywords: Avstro-Ogrska; Bosna in Hercegovina; Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev; prva svetovna vojna; Srbija; svetovna vojna 1914-1918; Tuzla; Vilović, Osman