Enjambment and its realisation(s) in speech - Grošelj, Nada (Acta neophilologica, 2002)
V zvezi z vprašanjem, kako uresničiti verzni prestop pri izgovarjanju poezije,je mogoče opredeliti tri različna stališča. Po prvem naj bi govorec zanemaril medverzno mejo in nadaljeval, kot teče misel; po drugem naj bi zaznamoval prehod iz enega verza v drugega tako s premorom kot z intonacijskimdvigom, po tretjem pa naj bi mejo sicer označil s kratkim premorom, vendar brez intonacijskih sprememb. Vsak od omenjenih načinov govorne uresničitve ima drugačne posledice za poslušalčevo dojemanje besedila. Pričujoči članek preuči vse tri pristope in njihov vliv na učinkovanje besedila; sklene se z ugotovitvijo, da bi bilo pri odločanju za taali oni pristop potrebno upoštevati kot glavni kriterij, ali gre v danem primeru za svobodni ali metrični verz.
Keywords: recitiranje; retorika; rhetoric; verzologija