Šest sigm: zahtevna pobuda kakovosti - Pavletić, Duško (Strojniški vestnik, 2002)
Zahtevna pobuda kakovosti, ki se nanaša hkrati na vodstvo, orodja in infrastrukturo, imenovana šest sigm, se je pojavila šele v zadnjem času. Postopek šest sigm temelji na strogih japonskih teorijah o celovitem vodenju kakovosti v izdelovalnem postopku. Cilj postopka šest sigm je izboljšanje učinkovitosti organizacije kakor tudi učinkovito upoštevanje potreb odjemalcev ter ustvarjanje ekonomskega blagostanja tako za odjemalca kakor tudi dobavitelja. Šest sigm katere cilj je 3.4 kosov na miljon (knm-ppm), uvaja in uporablja sistematično, projektno usmerjeno tehnologijo. Določi, izmeri, analiziraj, izboljšaj in krmili (DIAIK-DMAIC). Prispevek podaja uvod v postopek šest sigm in pregled njene metodologije.
Keywords: kakovost; izboljšave procesov; metodologija šest sigm; metodologija DIAIK; organizacija proizvodnje; kvaliteta; šest sigm