Analiza prednosti in slabosti uvedbe prilivov okoljskih dajatev kot namenskih sredstev proračuna - Križanič, France (Gospodarska gibanja, 2017)
Slovenska država ima zakonsko opredeljeno subsidiarno odgovornost ukrepanja za odpravo starih okoljskih škod. To lahko izvede z ustanovitvijo posebnega sklada in ga financira s povečanjem dajatve na odlaganje odpadkov na 40 evrov za tono (priporočilo OECD). Tako bo v dvanajstletnem obdobju na leto povprečno pridobila 4.3 milijona evrov. To bo vsako leto direktno in posredno vplivalo na 2.2 milijon evrov višjo dodano vrednost, 71 zasedenih delovnih mest, 18 milijonov evrov angažiranih osnovnih sredstev ter 2.2 milijona evrov reprodukcijskega uvoza, neto javnofinančni učinek pa bo negativen v višini 3.5 milijona evrov.
Keywords: davčna politika; davki; financiranje; okoljevarstvena politika; Slovenija; varstvo okolja