Transkulturelle Kommunikation und Translation zwischen Rechtssystemen - Kučiš, Vlasta (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Pričujoči prispevek se ukvarja z medkulturno komunikacijo s pravnega vidika glede na veljavno avstrijsko in slovensko zakonodajo na področju civilnega prava, natančnejena področju starševskih pravic in skrbništva. Avtorici želita opozoriti na nekatere razlike, čeprav se slovenska zakonodaja na prvi pogled zdi enaka kot avstrijska in naj ne bi predstavljala nikakršnih večjih težav za prevajalce. V tem kontekstu avtorici analizirata vlogo in odgovornost prevajalca kot strokovnjaka za komunikacijo v večjezičnem in večkulturnem pravnem okolju, ki mora zato zahtevno in kompleksno dejavnost strokovnega transferja imeti določene kompetence, da bi lahko strokovno in kompetentno premagal komunikacijske ovire ter predlagal ustrezne nadomestne rešitve pri pomanjkljivih ekvivalentnih izrazih. Da bi se izognili dvoumnostim in s tem tesno povezanim nesporazumom, je za pravna besedila načeloma značilna specifična, eksaktna in nedvoumna terminologija, saj morajo prevodi pravnih besedil ohraniti enake informacije, stopnjo transparentnosti ter enako funkcijo besedila kot v izvirniku. Prispevek je podkrepljen s prevodoslovno teorijo strokovnega prevajanja, pri čemer posebno pozornost avtorici namenjata teoriji skoposa, ki se zavzema za prevajanje,osredotočeno na naslovnika oziroma prejemnika informacije.
Keywords: Austria; Autriche; Avstrija; droits des parents; langage juridique; langue juridique; law; legal language; legal system; parents' rights; pravni jezik; pravni sistem; pravo; prevajanje; roditeljske pravice; skopos theory; Slovenia; Slovénie; Slovenija; starševske pravice; teorija skoposa; théorie du skopos; traduction; translation