The experimental analysis of cavitating structure fluctuations and pressure pulsations in the cavitation station - Biluš, Ignacijo (Strojniški vestnik, 2014)
Prispevek obravnava kavitacijo, ki se širi v obliki von Karmanovega vrtinca v tokovni brazdi za valjasto oviro. Kavitacija se pojavi zaradi lokalnega padca tlaka pod uparjalni tlak kapljevine, povzroča fluktuacije toka ter lahko privede do vibracij in obrabe hidravličnega sistema. Zaradi navedenega je poznavanje dinamike kavitacijskega toka in z njim povezanih pojavov pomembno za inženirsko prakso. Večina eksperimentalnih člankov s tega področja obravnava posamezne fizikalne veličine, povezane z dinamiko kavitacijskih struktur, medtem ko je raziskava, predstavljena v tem prispevku, veliko kompleksnejša.
Keywords: eksperimenti; frekvenčne analize; kavitacija; tlačne pulzacije; zastojno telo