Oton Župančič in začetki južnoslovanske tvorbe - Čeh Steger, Jožica (Studia Historica Slovenica, 2020)
V članku je predstavljeno Župančičevo literarno ustvarjanje in kulturnopolitično delovanje pred prvo svetovno vojno in v letih vojne, ob razpadu Avstro-Ogrske ter v Kraljevini Srbov Hrvatov in Slovencev oz. v Kraljevini Jugoslaviji. Na podlagi analize Župančičevega kulturno-političnega delovanja, pesmi z narodno in politično tematiko iz revijalnih objav, pesniških zbirk, še zlasti zbirke V zarje Vidove, izbranih esejev, zapisov in korespondence, je bilo mogoče razbrati pesnikov odnos do slovenstva in jugoslovanstva. Župančič je aktivno sodeloval pri nastajanju južnoslovanske tvorbe. Kot Belokranjec se je čutil Slovenca in Jugoslovan hkrati. A njegovo opredeljevanje za integralno jugoslovanstvo v prvih desetletjih Kraljevine SHS ni vključevalo jezikovnega unitarizma.
Keywords: attitude towards Slovene identity; attitude towards Yugoslav identity; biografije; kulturna zgodovina; narodnostno vprašanje; national question; patriotic poems; renaissance; slovenska kultura; slovenska lirika; slovenski pesniki; Župančič, Oton