»Napis« o ustanovitvi Kopra v koprskem statutu - Pobežin, Gregor (Acta historiae artis Slovenica, 2024)
Članek na podlagi doslej znanih, a še neobdelanih arhivskih virov dopolnjuje ugotovitve, povezane s problematiko napisa o ustanovitvi Kopra, ki ga moramo po vsej verjetnosti šteti za nepristnega. Medtem ko mu je vrsta humanističnih zgodovinopiscev še pripisovala zgodovinsko težo, je že vsaj v zgodnjem 17. stoletju obveljalo mnenje, da gre za epigrafsko potvorbo. Sumljivo je vsaj to, da večina teh avtorjev napisa ni videla; večinoma ga citirajo v rahlo prilagojenih verzijah, omenjajo pa njegov zapis v koprskem (justinopolitanskem) statutu iz leta 1423. Vse do nedavnega te trditve ni bilo mogoče preveriti, članek pa na podlagi novih pridobitev in ugotovitev dopolnjuje stanje raziskav na temo tega enigmatičnega (psevdo)napisa.
Keywords: della Torre, Filippo; Early Modern period; Epigrafika; epigraphy; inscription on the foundation of Koper; napisi o ustanovitvi Kopra; statut Justinopolisa; Statute of Iustinopolis; zgodnji novi vek