Ideološko-praktično jedro temeljne operacije Heglove logike refleksije - Žižek, Slavoj (Filozofski vestnik, 1992)
Prispevek analizira Heglovo logiko bistva z dvojnim namenom. Na eni strani skuša v njej zarisati obrise neke operacije, ki je heglovski protipol temu, kar Kant imenuje transcendentalna sinteza, akt sinteze, izvršene s pomočjo čistega Jaza apercepcije. Hkrati skuša na drugi strani v tej operaciji prepoznati strukturo osnovne ideološke geste.
Keywords: Hegel, Georg Wilhelm Friedrich, 1770-1831; ideologija; logic; logika; metafizika; metaphysics; transcendenca