Sodoben pogled na zlome acetabuluma - Kristan, Anže (Medicinski razgledi, 1998)
Zlomi acetabuluma so visoko energijske poškodbe, ki prizadanejo predvsem mladeljudi in so lahko vzrok za veliko invalidnost. Tip zloma je odvisen od mehanizma poškodbe in položaja telesa v času poškodbe. Za obravnavo zlomov acetabuluma je potrebno tridimenzionalno poznavanje anatomije medenice. Pri zdravljenju si prizadevamo za anatomsko rekonstrukcijo sklepne površine, le-tapa je v večini primerov možna le z operacijo. Z nobenim operativnim pristopom si ne moremo v celoti prikazati acetabuluma, zato uporabljamo več pristopov. V članku so opisani tudi najpomembnejši zgodnji in pozni pooperativni zapleti.
Keywords: Acetabulum; kolčni sklep; Injuries; poškodbe; zlomi; Fractures; Diagnosis; Therapy; Classification; Pelvic bones; Anatomy and histology