Opazovanje socialne anksioznosti ob predstavitvi seminarske naloge - je vidna očem zunanjega opazovalca? - Šterman Ivančič, Klaudija (Šolsko polje, 2010)
V prispevku obravnavamo socialno anksioznost z vidika socialno anksioznega posameznika v procesu izobraževanja odraslih. Bolj natančno, v kontekstu t. i.aktivnih metod poučevanja, ki so danes v izobraževanju odraslih, kot tudi v visokošolskem izobraževanju precej v ospredju. Predstavljamo izsledke raziskave, s pomočjo katere smo skušali ugotoviti, ali je v procesu izobraževanja mogoče identifi cirati zunanje pokazatelje socialne anksioznosti. Raziskavo smo izvedli na vzorcu visokošolskih izrednih študentov(N = 28), preučevanja socialne anksioznosti pa smo se lotili večstransko, tako s pomočjo uporabe vprašalnikov, kot tudi z opazovanjem sodelujočih v dejanski socialno evalvativni situaciji (predstavitev seminarskenaloge). Znotraj raziskave smo konstruirali poseben vprašalnik za merjenje prisotnosti socialne anksioznosti v procesu izobraževanja pri odraslih, saj v našem prostoru kot tak še ni na voljo. Inštrument se je za potrebe raziskave izkazal kot zanesljiv in ga v prispevku tudi predstavljamo. Rezultati raziskave kažejo, da se socialno bolj in socialno manj anksiozni študentje v predstavitvah seminarjev glede na zastavljene kriterije dobre predstavitve med seboj bistveno ne razlikujejo. Rezultati kažejo na kompleksnost pojava socialne anksioznosti v izobraževalnem procesu, ki ga skozi večstransko interpretacijo podatkov poskušamo obravnavati ter pojasniti.Obenem skušamo opozoriti na način, kako lahko kot izobraževalci v sami pripravi izobraževanja ob upoštevanju socialne anksioznosti izboljšamo kakovost samega procesa, za vse sodelujoče. Ob tem opozarjamo na pomembnost jasno zastavljenih ciljev izobraževanja, jasnih zahtev in kriterijev znanja ter transparentnosti izobraževalnega procesa. Postopkov, za katere se zdi, da so danes, ob vse večjem poudarku na prilagodljivosti procesa posameznikovim potrebam (predhodne izkušnje in znanje udeleženih v izobraževanju ter graditevin prilagajanje izobraževalnega procesa le-tem, različni stili učenja ipd.) in izkušnjam, v ozadju.
Keywords: adult education; clearly defined education criteria; izobraževanje odraslih; jasno zastavljeni kriteriji izobraževanja; predstavitev seminarske naloge; seminar presentation; social anxiety; socialna anksioznost; vzgoja in izobraževanje