Iznajdba in razvoj katodne elektronke in drugih vakuumskih elementov za televizijo - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 1996)
Prihodnje leto bomo praznovali stoletnico iznajdbe katodne elektronke. V prvem delu razprave opisujemo razvoj vakuumskih komponent za televizijo pred prevlado elektronike. Posebno pozornost posvečamo raziskavam avtorjev slovenskega rodu. V drugem delu razprave opisujemo razvoj katodne elektronke kot slikovne elektronke za televizijo. Posebno pozornost posvečamo raziskavam barona Codellija, Ljubljančana italijanskega rodu.
Keywords: katodna elektronika; elektronke; television; televizija